Yhteisöllisiä tiloja koulun yläkertaan

Tapaamme Sanna Alifrostin kanssa koululla harmaana syyspäivänä 2019. Sanna kuuluu Hajalan Kyläyhdistyksen hallitukseen sekä maisematyöryhmään.

Hajalan koulun yläkerrassa on asunto, joka on ollut aiemmin talonmiehen käytössä ja myöhemmin kaupungin vuokra-asuntona. Viimeiset vuokralaiset lähtivät vuoden 2018 alussa. Asunto koostuu eteistilasta, kahdesta isosta huoneesta, WC:stä ja komerotiloista.

Hajalan Kyläyhdistys on vuokrannut asunnon kaupungilta. Tila kaipaa remonttia, joten kyläyhdistys haki ja sai remontointiin Ykkösakselin OMA HANKE -avustusta. Avustus mahdollistaa pintojen uusimisen ja keittiön uusien kalusteiden hankinnan vuoden 2020 aikana.

Remontissa on tarkoitus säilyttää yli 100 -vuotiaan rakennuksen ominaispiirteet, mm. alkuperäiset ikkunat, jotka ovat täysin kunnostettavissa. Seinissä ja katoissa olevat pinkopahvit korjataan, tapetoidaan ja muurin päältä puretaan vanhat pintamateriaalit. Alkuperäinen puulattia kaivetaan esiin muovimaton alta ja samalla puhkaistaan varauloskäyntiovi toisesta huoneesta yläkerran koulutiloihin.

Old School Lifestylen perustaja, restaurointikisälli Kirsi Vesanen hallitsee vanhojen talojen haasteet ja toimii tilan kunnostuksessa asiantuntijana.

“Jokaiselle ahkeralle kyläläiselle on tarjolla talkootyötä ruokapalkalla. Tilan remontointi aloitetaan pintojen purkutöillä, jossa tarvitaan tekeviä käsiä”, Sanna toteaa. “Purkutöiden jälkeen jatketaan hiomisella, maalaamisella ja kalusteiden asennuksella. Talkoita pyritään tekemään koulun lomien aikana ja viikonloppuisin. Ikkunoiden kunnostus toteutetaan entisöintikurssina kesällä 2020. Kurssin vetää niin ikään Kirsi Vesanen.”

Kunnostuksen jälkeen tila tarjoaa alueen toimijoille mahdollisuuden kokoontua erilaisiin tilaisuuksiin ja harrastamaan viihtyisään tilaan. Tilassa voidaan myös pitää monenlaisia kerhoja mahdollisuuksien mukaan. Tilan käyttäjille tarjotaan myös mahdollisuus varastoida omia tavaroita ja yhdistysten arkistoja tilan komeroissa.

Tulevaisuudessa Sanna haluaa nähdä Hajalan vireänä ja hyvinvoivana kylänä. Hän näkee koulukiinteistön kylän sydämenä eli tärkeänä koko kylän hyvinvoinnille. Koulun rakennuksista ja ympäristöstä täytyy pitää huolta. Sitä työtä onkin tehty kyläyhdistyksen toimesta sekä mm. maa- ja kotitalousnaisten hankkeessa. Sanna näkee tarpeellisena päätöksen lähikoulun säilymisestä uusien asukkaiden houkuttelemiseksi idylliseen ja hyvien yhteyksien maalaiskylään.