Petran matka Hajalaan

Petran luo mentäessä tulijaa tervehtii emännän lisäksi neljä espanjan vesikoiraa ja yksi kiinanharjakoira. Istuudumme keittiön pöydän ääreen kahville. Keskustelua siivittää kerran tunnissa ikkunan alla kulkevan junan puksutus. Junan kyytiin voi hypätä Salon rautatieasemalta, matka Turkuun kestää puolisen tuntia ja Pasilassa ollaan hiukan yli tunnissa. Raiteen toisella puolella seisova Trömperin kestikievari on tänään hiljainen, mutta jo huomenna sen pihamaalla järjestetään yhteislaulutilaisuus.

Vuonna 2014 Petra alkoi pohtia muuttoa pois Helsingistä. Pian muuton suunnaksi valikoitui Varsinais-Suomi ja kiinteistövälittäjän vinkistä Petra ja hänen puolisonsa päätyivät tutustumaan taloon Hajalassa. Kaupan vahvistuttua oli aika kantaa tavarat sisään elokuussa 2014.

Asuminen Hajalassa antaa koirien kasvattajalle hyvät puitteet; koirat ovat saaneet pihalle koiratarhan ja myös sisätiloissa on enemmän tilaa pentujen temmeltää. Usein Petra kutsuu koiraharrastuksesta tutuksi tullutta väkeä luokseen kylään. Luontoympäristöä voi käyttää apuna koirien koulutuksessa ja lenkki metsässä piristää niin omistajaa kuin koiraakin

.

Arki Hajalassa sujuu. Petran puoliso käy töissä Helsingissä, missä heillä on myös asunto. Saloon muuton jälkeen Petra on huomannut kulttuurin kuluttamisen lisääntyneen ja hän vieraileekin usein Veturitallien näyttelyissä. Taide-elämyksen jälkeen virkistäydytään Salon torilla tai Salon Seurahuoneen lounaspöydässä. “Pienessä kaupungissa palvelut ovat edullisia”, Petra huomauttaa.

Myös Hajalassa tapahtuu. Kysyttäessä vapaa-ajanviettomahdollisuuksista ja tapahtumista Petra aloittaa pitkän listan jo koetuista tapahtumista: Mikkolan lammastilalla on järjestetty paimennuksen SM-kisat, Hajalan Metsästysseuran hirvikeittoa on syöty syksyisin koko kylän hirvipeijaisissa ja onpa rauhoittavissa lähimetsissä järjestetty myös metsäkirkko. Joulun tunnelmaa saa joulumyyjäisistä ja koulun kentällä on rusettiluistelua. Naisten itsenäisyyspäivän brunssilla Petra sai tutustua muihin Hajalan naisiin. Petra osallistuu myös Marttojen käsityökerhon toimintaan ja talvisin hän käy avannossa Myllytyryllä. Petra toteaakin, että ”aina kun Hajalassa tapahtuu jotain, niin se tapahtuu hyvällä hengellä.” 

Näkymä Petran ikkunan alta sumuisena kesäaamuna